May Tohum Covid-19 Sürecinde Aldığı Önlemlerle Örnek Oldu

Türkiye’nin önder tohum firmalarından MAY Tohum, Hem Türkiye’de hem de dünyada tarımsal üretimin öneminin ortaya çıktığı Covid- 19 sürecinde, aldığı önemlerle ıslah faaliyetlerini, üretim süreçlerini, yurtiçi ve yurtdışı pazarlama süreçlerini kesintisiz olarak başarıyla sürdürdü.

Sebze, tarla, endüstri ve yem bitkileri tohumlarının ıslahı, üretimi, pazarlama ve satışı konularında faaliyet gösteren MAY Tohum, Pandemi Süreci Kriz Yönetim Ekibiyle tam kapsamlı olarak aldığı tedbirler neticesinde, hem tesis ve tarla çalışmalarını hız kesmeden sürdürerek, hem de çalışanlarının sağlığını koruyarak salgın sürecini başarıyla yönetmeye devam ediyor.

MAY Tohum Sistem Direktörü Nuran Eker, Covid 19 sürecinde, şirket olarak aldıkları önlemlerle ilgili söyle konuştu;” MAY Tohum olarak, alt yapı çalışmalarımızı salgının dünyaya yayılmaya başladığı haberleri gelmeye başladığı Şubat ayı itibariyle başlattık. İş Sağlığı Güvenliği Birimimiz ve İnsan Kaynakları Ekibimiz koordinasyonunda, gelişmeleri sürekli takip ederek, süreçle ilgili koruyucu çalışmaları kapsamlı olarak sürdürmeye devam ediyoruz. Firma olarak, her zaman en başta çalışanlarımızın ve ailelerinin sağlığını ve güvenliğini, aynı zamanda paydaşlarımızın sağlığını oldukça önemsedik.

Bu nedenle henüz salgın ciddi boyutlara ulaşmadan düzenli olarak hijyen bildirilerini yayınlamaya başladık. Mavi veya beyaz yaka ayrımı yapmaksızın, potansiyel risklerimizi tanımladık ve bu bağlamda genel bir bilinç oluşturabilmek adına İşyeri Hekimimiz ile spot eğitimler düzenledik. Şubat ayı sonunda covid-19’un komşu ülkelere sıçraması ile makro önlemler almaya başladık. Sağlık Bakanlığı bilgilendirmelerini acil olarak bütün personelimizle paylaştık ve ülke çapındaki bütün lokasyonlarımıza el dezenfektanları ve maske, eldiven teminini gerçekleştirdik. Yurt dışı sevkiyat tedbir düzeyimizi arttırdık; tır şoförlerinin kişisel koruyucu donanımlarla kontrollü kabulünü sağladık, sevkiyat ekibimize tyvek tulum, maske, eldiven tahsis ettik. Yurt dışı seyahatinden dönen çalışanlarımızı ev izolasyonuna yönlendirdik. Ülkemizde ilk vakanın görülmesi sonrasında Yönetim Kurulu Kararı ile bir Acil Durum Direktifi yayınlayarak çalışanlarımıza yeni kurallarımızı bildirdik; yurt dışı ve yurt içinde planlanan bütün seyahat, etkinlik, eğitim gibi toplu organizasyonlarımızı erteledik, ziyaretçi kabulünü kısıtladık, hızlıca tesislerimizi, ofislerimizi, servislerimizi dezenfekte ettirdik, öğle yemeği saatlerini bölerek ve arttırarak çalışanlarımız arasında sosyal mesafeyi arttırdık.

Vaka sayılarının artması üzerine, tüm teknolojik alt yapıyı sağlayarak, 16.03.2020 itibariyle tüm engelli ve riskli grupta olan çalışanlarımıza idari izin verdik, idari kadro çalışanlarımızı da home office çalışma düzenine yönlendirdik. Süreç boyunca hem devlet politikalarına hem de Dünya Sağlık Örgütü’nün ve diğer dinamiklerin yönlendirmelerini titizlikle takip ederek, uluslararası alınan önlemleri de Pandemi Süreci Kriz Yönetimi Ekibimizle değerlendirdik. Süreçlerimize uygun ve gerekli olanları hızlıca entegre ettik. Ülkemizdeki vaka sayıları ve izlenen politikalara göre yeni yollar belirledik. Buradan hareketle, Mayıs ayı sonuna kadar idari kadro ve çalışabilecek bütün personellerimizi home office çalışma, diğerlerini ise, nöbetçi usulü sosyal mesafe ve hijyen önlemlerini alarak çalışmalarımızı planladık. 1 Haziran itibariyle, “Yeni Normal” sürecine uyumlanabilmek için detay planlamalarımızı yaparak, kişilerin psikososyal durumlarını da gözeterek, kademeli olarak fiili çalışmaya başlamayı planlıyoruz. Bu süreçte kurum içi çalışmalarımıza ek olarak 2 ayrı dış kaynaktan da profesyonel destek alma kararı aldık.

Birincisi çalışanlarımızın 7/24 arayabilecekleri bir çalışan destek programı. Bu program kapsamında çalışanlarımız ve birinci derece yakınları kurumumuza tahsis edilecek bir telefon hattını istedikleri saat ve günde arayarak profesyonel destek alabilecekler. Bir diğeri ise düzenlenecek iki ayrı webinar ile çalışanların tam zamanlı çalışma sistemine adaptasyonlarını kolaylaştırmak. Bu webinarların ilki tam zaman çalışmaya geçmeden bir hafta önce, ikincisi ise tam zamanlı çalışmaya başladıktan hemen sonra olacak. Pandemi sürecinde hem psikososyal hem de fiziksel bütün önlemleri alırken hijyen çalışmalarımızı da kararlılıkla sürdürüyoruz. Hali hazırda rutin olarak her gün tesislerimizin ve ülke çapında bulunan satış ofislerimizin, Ar-Ge istasyonlarımızın dezenfeksiyonunu sağlamaktayız.”

“Pandemi Sürecinde tarımsal üretimin stratejik öneminin bilincindeyiz”

Pandemi sürecinde, tarımsal üretimin önemine ve alınan önlemlere de değinen Nuran Eker; “Önlemlerimizi alırken, tarımsal üretimin stratejik olarak ülkemiz için öneminin bilinciyle, ıslah, üretim ve bölgelere tohum sevkiyat süreçlerimizi koruyucu çalışma koşullarını sağlayarak devam ettirdik ve ettirmeye devam ediyoruz. Sahada çalışan, satış ve teknik destek ekibimiz, mümkün olduğunca uzaktan, tarla ziyareti yapılması gereken hallerde gerekli kişisel koruyucu ekipmanlarını kullanarak satış kanallarımızın ve üreticilerimizin yanında olmaya gayret etti. Normalleşme sürecine geçtiğimiz bugünlerde de yine gerekli önlemler alınarak saha çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ar-Ge ve Üretim ekibimiz de yine gerekli kişisel koruyucu önlemlerini alarak ve sosyal mesafeyi sağlayarak çalışmalarını sürdürüyor. Fiili çalışmanın sürdürülmesi gereken tesis ve laboratuvarlarımız da nöbetçilik sistemini getirerek, teması minimize ettik. Bundan sonraki süreçte de hem ülkemiz hem de firmamız adına güzel günlerin bizleri beklediğini düşünmenin azmiyle çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz.” Diye konuştu.